Erdvė žmogaus laisvei

Erdvė žmogaus laisvei

Dizaino minimalizmas ir gyvenimo kokybė. Mažiau daiktų ir detalių, bet kuo daugiau erdvės žmogaus jausmams ir mintims. Ši japoniško muji stiliaus filosofija lydėjo studijos „Dizaino virtuvė“ komandą kuriant butą sostinės naujamiestyje.

Kaip ir dera Muji stiliui, šiuose namuose dominuoja erdvė ir šviesa. Viena projekto autorių interjero dizainerė Gabija Pažarskytė aiškina, kad pirmiausia buvo kardinaliai pakeistas pirminis funkcinis buto planas 

Svetainė ir virtuvė – pati erdviausia ir šviesiausia buto erdvė. Žemiausioje ir tamsiausioje dalyje, kur nėra langų ir stoglangių, dizainerės suplanavo į miegamąjį įeinančią drabužinę.

G. Pažarskytės teigimu, miegamasis išeina į kiemo pusę ir, norint praplėsti erdvę, užtenka nustumti pertvarą tarp jo ir svetainės.

Kalbėdama apie apšvietimą dizainerė vėl pabrėžia Muji stilių: „Muji stiliaus interjeruose vyrauja tik paprastumas ir kokybiškumas, tad didelių apšvietimo inovacijų čia neplanavome. Norėjosi tiesiog kelias funkcijas atliekančios šviesos ir bent kelių jos scenarijų.“

Prie šlaitinės buto sienos su langu dizainerės įrengė minimalistinę virtuvę. Kruopščiai suprojektuotos spintelės slepia buities rakandus ir palaiko švaros pojūtį. Virtuvės viduryje yra nedidelė sala su integruota virykle. Baldo apdai- los raštas, anot G. Pažarskytės, yra Muji stiliaus interjerams būdingas elementas.

Į akis krenta baltai dažytos lubos, išraizgytos inžinerinių tinklų. G. Pažarskytė sako, kad jos buvo atidžiai planuotos vos perėmus butą iš vystytojų.

„Norėjome išlaikyti standartinį daugiabučio lubų aukštį, kuris ir taip yra labai mažas. Dėl to nusprendėme palikti konstruk- cinį perdangų betoną ir atverti visą inžinerinę (rekuperacijos vamzdžių trasos) ir elektros instaliaciją“, – paaiškina ji. Viskas, kas eina per lubas, nudažyta balta spalva, kad būtų jaučiamas lengvumo pojūtis.

Medis ir balta spalva persikelia ir į vonios kambarį. Dizainerės atsisakė įprastų plytelių ir pakeitė jas mikrocementiniu betonu. Pasak vienos kūrėjos, ši medžiaga idealiai tinka drėgnoms patalpoms, ją lengva prižiūrėti. Be to, plytelių tarpai ir siūlės neapsineša purvu. Natūralios šilumos ieškojusios interjero dizainerės grin- dims parinko egzotišką medieną – akmenmedį. G. Pažarskytės teigimu, ši laivų deniams naudojama medžiaga yra natūraliai labai riebi, išstumianti drėgmę